Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 12 Disember 2011

Sumber Mineral di Malaysia

Sumber Mineral
Sumber mineral adalah sumber yang terbentuk dari sebatian semulajadi yang dibentuk menerusi proses geologi. Terdapat banyak sumber mineral yang terdapat di Malaysia. Sumber mineral yang penting adalah seperti berikut;

  • Petroleum
  • Gas Asli
  • Bijih Timah
  • Emas
2.1 Petroleum
Petroleum merupakan sumber minyak mentah yang terdapat di perut bumi. Petroleum terbentuk dari fosil-fosil hidupan bumi dan memakan masa berjuta tahun untuk membentuk. Petroleum digali di tengah laut dan juga digali di kawasan daratan di sesetengah tempat. Hasil tapisan petroleum ialah petrol, diesel, kerosin, tar dan lain-lain.Gambarajah 1.
Salah satu syarikat yang mengeluarkan petrol untuk kenderaan

Gambarajah 2.
Diesel yang dikeluarkan oleh syarikat tempatan


Gambarajah 3.
Kerosin digunakan sebagai bahan bakar kapal terbang

Gambarajah 4.
Pelantar petroleum


2.2 Bijih Timah
Bijih Timah dilombong di kawasan lombong bijih timah. tempat yang popular dengan bijih timah adalah Kinta dan Kuala Lumpur. malaysia memang terkenal dengan hasil bijih timah yang bermutu tinggi. Kaedah yang digunakan untuk melombong bijih timah adalah kapal korek dan mendulang. Bijih timah boleh digunakan untuk menyadur tin, membuat tin aluminium dan mematri alat-alat elektronik.


Gambarajah 5
Kaedah melombong bijih timah, mendulangGambarajah 6
Kaedah moden melombong bijih timah; kapal korek


2.3 Gas Asli
Gas asli merupakan sumber penting yang terdapat di perut bumi. Cara melombong gas asli adalah sama dengan cara melonbong petroleum. Gas asli digunakan untuk menjadi bahan bakar. Contoh: Gas untuk memasak

Gambarajah 7
Tabung gas

2.4 Emas
Malaysia juga kaya dengan pengeluaran emas. Emas sangat beharga dan mahal harganya. Emas digali di kawasan daratan seperti di Kelantan dan Johor. Emas boleh dibuat barang kemas seperti cincin, rantai dan juga perhiasan-perhiasan lain.
Gambarajah 8
Batang emas

Gambarajah 9
Perhiasan yang diperbuat daripada emas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan