Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 13 Disember 2011

Sumber Hutan di Malaysia

Sumber Hutan
Hutan di Malaysia merupakan hutan jenis hutan hujan khatulistiwa (Tropika) dan dianggap yang tertua di dunia. Bumi Malaysia masih diliputi dengan sejumlah 61 % peratus Hutan Hujan Khatulistiwa. Malaysia mempunyai keluasan hutan kira-kira 77.4 % (20.36 Hektar) daripada jumlah kawasan keseluruhanya. Disamping kaya dengan Flora dan Faunaya, hutan di Malaysia menyediakan sumber- sumber yang lain. Sumber-sumber tersebut adalah :

  • Perabut dan Kraftangan
  • Makanan
  • Rempah- ratus
Gambarajah 1
Hutan Hujan KhatulistiwaGambarajah 2
Hasil Balak


1. Perabut dan Kraftangan
Banyaka produk-produk perabut dan kraftangan yang dapat dihasilkan daripada hasil hutan di neegara kita. Ianya bukan sahaja cantik, malah berkualiti tinggi, kayu- kayu seperti jati, cengal , dan meranti merupakan kayu yang mempunyai pasaran yang tinggi.


Gambarajah 3
Produk daripada hasil hutan
2. Makanan
Pada zaman dahulu, manusia mencari sumber makanan di merata-rata tempat.salah satu tempatnya adalah hutan. Hutan di Malaysia menyediakan pelbagai jenis makanan seperti buah-buahan, ulam-ulaman , haiwan-haiwan dan sebagainya.


Gambarajah 4
Ulam-ulaman

3. Rempah ratus
Dahulu, Tanah Melayu dijajah oleh barat. Barat mengkehendaki Tanah Melayu kerana kawasan pelabuhan yang strategik. selain itu, barat amat tertarik dengan hasil buminya. Salah satu hasil bumi atau hutan yang amat berharga ialah rempah ratus. Rempah ratus amat berguna dalam menyedapkan rasa makanan, mamanaskan badan dan juga bau yang dapat menenangkan fikiran.
Gambarajah 5
Rempah ratus di Malaysia


Tiada ulasan:

Catat Ulasan